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BACKGROUND 
 
The Centers for Medicare & Medicaid Services published the federal Covered Outpatient Drugs Final 
Rule (CMS-2345-FC) in January 2016 to address the rise in prescription drug costs by ensuring that 
Medicaid programs reformed payment methodologies for prescription drugs to accurately reflect actual 
cost. 
 
In accordance with the federal rule, ForwardHealth revised its pharmacy reimbursement policy in 2017, 
including implementing a professional dispensing fee reimbursement rate structure based on a 
provider’s annual prescription volume, effective for dates of service on and after April 1, 2017. Providers 
are required to participate in an annual prescription volume attestation survey to determine their 
annual prescription volume and assign each of them a professional dispensing fee. 
 
 
Topic Category Guide 
General Information 
Prescription Volume Attestation 
 
GENERAL INFORMATION 
  
Question #1: Which ForwardHealth programs were impacted by the changes to covered outpatient 
drug reimbursement? 
Answer: BadgerCare Plus, Medicaid, SeniorCare, Wisconsin AIDS Drug Assistance Program, and 
Wisconsin Chronic Disease Program were impacted by the changes to covered outpatient drug 
reimbursement. 
 
Question #2: Where can I find ForwardHealth’s covered outpatient drug reimbursement policy? 
Answer: For information about covered outpatient drug reimbursement policy, providers may refer to 
the Amounts chapter of the Reimbursement section of the Pharmacy service area of the ForwardHealth 
Online Handbook. 
 
Question #3: What is a professional dispensing fee? 
Answer: Per 42 C.F.R. § 447.502, the professional dispensing fee is designed to reflect professional 
services and costs associated with delivering a covered outpatient drug to a ForwardHealth member. 
Services covered under the professional dispensing fee include record keeping, patient profile 
preparation, prospective Drug Utilization Review, and counseling. 
 
For more information about professional dispensing fees, providers may refer to the Covered Outpatient 
Drug Reimbursement: Professional Dispensing Fees topic #1349 in the Online Handbook. 
 
  

https://www.forwardhealth.wi.gov/WIPortal/Subsystem/KW/Display.aspx?ia=1&p=1&sa=48&s=5&c=30
https://www.forwardhealth.wi.gov/WIPortal/Subsystem/KW/Display.aspx?ia=1&p=1&sa=48&s=5&c=30&nt=Covered+Outpatient+Drug+Reimbursement%3a+Professional+Dispensing+Fees&adv=Y
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Question #4: To which drugs does the professional dispensing fee apply? 
Answer: Professional dispensing fee reimbursement applies to covered outpatient drugs, including 
drugs purchased through the 340B Drug Pricing Program and specialty drugs. 
 
Question #5: What counts in the claim volume attestation? Is that per company? Location? What will 
the total claim volume be reported by? 
Answer: The total claim volume attestation is based on each National Provider Identifier (NPI) approved 
as a Wisconsin Department of Health Services (DHS) pharmacy provider. 
 
Question #6: What should be included in my total number of prescriptions dispensed? 
Answer: All prescriptions dispensed, including cash paid, Medicaid, Medicare, and third-party payers, 
are to be included. Prescriptions dispensed includes all products dispensed by the pharmacy during the 
course of business and verifiable through the pharmacy's prescription records. This may include drugs, 
supplies, enteral nutrition, and equipment. 
 
Question #7: What are the professional dispensing fee reimbursement rates? 
Answer: The professional dispensing fee reimbursement rates, which are based on annual prescription 
volume, are: 
• 1–34,999 prescriptions/year: $15.69 
• 35,000+ prescriptions/year: $10.51 
 
Note: A federally qualified health center (FQHC)-specific professional dispensing fee reimbursement rate 
of $24.92 applies for eligible claims.  
 
Question #8: For chain pharmacies, is total prescription volume based on the chain collectively or on 
individual locations? 
Answer: Prescription volume is based on the individual pharmacy location, not the pharmacy chain as a 
whole. The total claim volume attestation should be based on each NPI approved as a DHS-enrolled 
pharmacy provider. 
 
Question #9: What was the process for determining the professional dispensing fees? 
Answer: DHS contracted with Mercer, a health care consulting firm, to conduct the Professional 
Dispensing Fee Survey in 2016 to obtain information about the costs associated with dispensing covered 
outpatient drugs to ForwardHealth members. The collected data was used to determine the 
professional dispensing fees. 
 
Total prescription volume was the most significant factor that impacted the professional dispensing 
fees. This is because total prescription volume is the most accurate indicator of a pharmacy’s costs. For 
example, a pharmacy with a low total prescription volume will have higher per prescription costs 
associated with dispensing covered outpatient drugs. The proposed dispensing fees vary based on a 
pharmacy’s total annual prescription volume to ensure accurate reimbursement and continued member 
access to covered outpatient drugs. 
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PRESCRIPTION VOLUME ATTESTATION 
 
Question #10: How will ForwardHealth assign the professional dispensing fee reimbursement to 
providers? 
Answer: In January 2025, Mercer, a health care consulting firm, will conduct a mandatory annual 
prescription volume attestation survey. DHS uses the survey responses to determine each dispensing 
provider’s annual prescription volume (for all prescriptions dispensed, not just Medicaid prescriptions). 
ForwardHealth will use the reported annual prescription volume for calendar year 2024 to assign the 
appropriate professional dispensing fee reimbursement rate for each provider for dates of service (DOS) 
on and after April 1, 2025. 
 
Question #11: Who will be required to complete the prescription volume attestation survey? 
Answer: Providers who submit noncompound or compound drug claims to ForwardHealth with National 
Drug Codes (NDCs) will be required to attest to their annual prescription volume, with the exception of 
FQHC providers and out-of-state providers. FQHC providers and out-of-state providers are automatically 
assigned a provider-specific professional dispensing fee reimbursement rate. 
 
Question #12: Is participation in the prescription volume attestation survey mandatory? 
Answer: Yes, participation in the survey is mandatory for providers who submit noncompound or 
compound drug claims to ForwardHealth with NDCs. Providers who do not respond will automatically be 
assigned the lowest professional dispensing fee reimbursement rate ($10.51) offered by ForwardHealth. 
 
Question #13: When will providers receive the prescription volume attestation survey? 
Answer: The prescription volume attestation survey and completion instructions will be sent to 
providers in January 2025. 
 
Question #14: When will providers receive their professional dispensing fee reimbursement rate 
assignment? 
Answer: ForwardHealth will communicate professional dispensing fee reimbursement rate assignments 
in March 2025, effective for DOS on and after April 1, 2025; however, providers should already know 
what their assigned professional dispensing fee reimbursement rate will be because it is based on the 
prescription volume they have reported: 
• 1–34,999 prescriptions/year: $15.69 
• 35,000+ prescriptions/year: $10.51 
 
Providers who do not respond will automatically be assigned the lowest professional dispensing fee 
reimbursement rate ($10.51) offered by ForwardHealth. 
 
Note: An FQHC-specific professional dispensing fee reimbursement rate of $24.92 applies for eligible 
claims for FQHCs and CHCs. Out-of-state providers are assigned a professional dispensing fee 
reimbursement rate of $10.51. 
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Question #15: Who is considered a newly enrolled provider? 
Answer: A newly enrolled provider is a provider who: 
• Enrolls in ForwardHealth from December 1 of the previous year to November 30 of the current year. 

For example, if a provider enrolls in ForwardHealth during December 2024, they are not eligible to 
participate in the attestation survey sent in January 2025. They would be eligible to participate in 
the attestation survey the following year in January 2026.  

• Has not completed a prescription volume attestation survey. 
• Has not billed ForwardHealth for a covered outpatient drug. 
 
Note: ForwardHealth assigns the lowest professional dispensing fee reimbursement rate of $10.51 to 
newly enrolled providers. 
 
Question #16: Is a change in ownership considered a new location? 
Answer: Yes. If a pharmacy location experiences a change of ownership during the year, the location is 
considered a new location and will be assigned a professional dispensing fee reimbursement rate of 
$10.51, regardless of the previous dispensing fee. 

These events are considered a change of ownership and require the completion of a new provider 
enrollment application: 
• Change from one type of business structure to another type of business structure 
• Change of name and tax ID number associated with the provider’s submitted enrollment application 
• Change (addition or removal) of names identified as owners of the provider 
 
Question #17: How do providers report changes to prescription volume after initially reporting? When 
are providers eligible for a professional dispensing fee reimbursement rate reassignment? 
Answer: Providers are only eligible for professional dispensing fee reimbursement rate reassignments 
during the annual attestation process. Professional dispensing fee reimbursement rates will not be 
adjusted to account for prescription volume changes. 
 
Question #18: Can providers dispute their professional dispensing fee reimbursement rate 
assignment? 
Answer: There will be no dispute process for providers who do not agree with their rate assignment 
because the assignment is based on the prescription volume they have reported. 
 
Providers can refer to the Covered Outpatient Drug Reimbursement: Professional Dispensing Fees topic 
#1349 in the Online Handbook for professional dispensing fee reimbursement rates. 

https://www.forwardhealth.wi.gov/WIPortal/Subsystem/Certification/EnrollmentCriteria.aspx?topic=142
https://www.forwardhealth.wi.gov/WIPortal/Subsystem/KW/Display.aspx?ia=1&p=1&sa=48&s=5&c=30&nt=Covered+Outpatient+Drug+Reimbursement%3a+Professional+Dispensing+Fees&adv=Y

